De ce trebuie ca România să înceapă să renunțe, în următorii doi ani, la încălzirea pe lemne

O directivă a Uniunii Europene cere statelor înlocuirea acestui tip de combustibil, iar țara noastră și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va găsi soluții.

Sponsored links

Extinderea rapidă a rețelei de gaze ar fi una dintre acestea. Ministrul Muncii a dat asigurări că nu se va ajunge în situația în care vreun român, care are acum sobă pe lemne, să înghețe în casă.

Cu peste 3 milioane și jumătate de gospodării în care iarna arde focul, lemnul este principala sursă de încălzire în România. 45 la sută dintre români îl folosesc, iar în mediul rural, procentul ajunge la 85 la sută.

La cererea Uniunii Europene, Romania s-a angajat să stingă focul în sobe din 2024 și să reformeze sistemul de încălzire. Reforma va diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră. Promisiunea este trecută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Conform directivelor Uniunii Europene, din 2024, acești oameni vor trebui să se reorienteze către alte surse de încălzire, de preferat, dintre cele regenerabile pentru că nici cărbunele nu va mai putea fi folosit mulți ani. În 2032 se va renunță și la el.

Sponsored links

Sponsored links
SURSĂstirileprotv.ro