Cum să salvezi un câine. 6 pași pe care trebuie să îi știi, în cazul în care vei fi nevoit să îți salvezi prietenul blănos

1755

Indiferent de vârsta sau starea de sănătate a unui câine, se poate întâmpla oricând să i se facă rău. Dacă vei trece printr-un astfel de moment cu animalul tău de companie, și dacă inima i se oprește, sau dacă nu mai poate respira, este necesar să știi cum să îi oferi primul ajutor, până ajungi cu el la veterinar. Mai jos îți prezentăm o tehnică simplă prin care îți poți readuce la viață prietenul blănos.

Advertisement Advertisement

Noi am căutat mai multe informații și am găsit câteva tehnici esențiale de bază pe care trebuie să le știi. Acestea sunt alcătuite din compresii și respirație artificială – pentru a fi mereu pregătit pentru orice eveniment neplăcut.

Cum să salvezi un câine în 6 pași

 

Prima dată verifică-i respiația. Plasează-ți mâna în fața nasului animalului și încearcă să simți dacă acesta respiră. Privește-i cu atenție pieptul pentru a vedea dacă acesta face mișcarea de ridicare-coborâre care înseamnă căm animalul respiră. Dacă ai constatat că animalul nu mai respiră, verifică-i gura pentru a te asigura că nu îi este blocată și trage-i limba afară.

Apoi verifică-i pulsul: Pentru a-i putea simți pulsul, apucă-l de lăbuță sau uită-te la piciorul din spate, în locul în care piciorul se unește cu corpul.
Dacă animalul are puls, dar nu respiră, atunci va trebui să-i faci respirație artificială. Dacă nu are puls, va trebui să-i faci resuscitarea cardiopulmonară.
ATENȚIE: nu încerca niciodată să faci resuscitare cardiopulmonară unui câine sănătos, deoarece acest lucru poate să îi provoace probleme grave de sănătate, mai ales dacă procedura nu este realizată corect.

Pasul 1: Poziționează câinele corect

Advertisement Advertisement

Mai întâi, pune câinele pe partea dreaptă pe o suprafață dură.
Capul câinelui tău trebuie să fie poziționat drept și gâtul întins. Această poziționare ar trebui să deschidă un pasaj direct pentru căile respiratorii.
Deschide-i gura câinelui, trage-i limba afară, apoi închide-i maxilarul. Treci în spatele câinelui.

Pasul 2: Găsește poziția inimii sale

Pentru câinii mai mari: Procedura de resuscitare se efectuează pe cea mai largă parte a cutiei toracice a câinelui, lângă inimă, dar nu direct pe aceasta.
Pentru câini mai mici 16,6 kg, sau mai puțin: puteți să vă poziționați degetele pe o parte a pieptului și degetul mare pe cealaltă, în jurul acestuia.

Pasul 3: Efectuarea compresiilor

Puneți palmele una peste alta, cu coatele drepte și începeți să împingeți în jos cutia toracică a câinelui. Împingerile ar trebui să fie ferme și rapide, una după alta.
Trebuie să comprimați 1/4 până la 1/3 din lățimea pieptului.

Advertisement Advertisement

Repetați compresiile de 15 ori, timp de aproximativ 10 secunde.

Pentru câini mai mici: Folosirea întregii palme pentru acești câini va fi prea mult. În acest caz, folosește-ți degetele mari sau degetele pentru a apăsa zona pieptului. De asemenea, este necesar să faceți mai multe compresii – aproximativ 17 într-o perioadă de 10 secunde.

Pasul 4: Respirația artificială

Efectuați respirație artificială după fiecare 15 compresii.

Advertisement Advertisement

În primul rând, trebuie să securizați buzele câinelui punând mâna peste bot. Gura câinelui ar trebui să fie închisă.
Cu gura, treceți la nările câinelui și suflați ușor. Pe măsură ce faci acest lucru, pieptul câinelui se va mări și se va ridica. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci încercați să suflați mai tare și verificați dacă gura câinelui este complet închisă.
Între aceste „respirații” ia gura de pe nasul câinelui și mâna de pe botul acestuia pentru a lăsa aerul să intre și să iasă.

Pasul 5: Efectuați o compresie abdominală

Raselor de câini mai mari le poți face și o compresie abdominală.

Mută-te în zona abdominală a câinelui tău. Pune-ți palmele, una peste alta.
Apoi împinge în jos burta câinelui. Acest lucru va ajuta la circulația sângelui către inimă.
Efectuați astfel: 15 compresii, o respirație artificială și apoi o compresie abdominală.

Pasul 6: Repetați

 


Continuă să repeți pașii până când câinele își recapătă pulsul constant și începe să respire. Fă-o nu mai mult de 20 de minute.

Desigur, este foarte important să megi cu câinele la un veterinar imediat după aceea pentru a-ți verifica prietenul. Ai asistat vreodată la salvarea unui animal de companie?  Spune-ne în comentarii!

Distribuie pe: