Cu o lună înainte de un atac de cord corpul tău te va avertiza cu aceste semnale

Ce este un atac de cord?

Sponsored links

Un infarct miocardic (numit în mod obișnuit atac de cord) este o afecțiune extrem de periculoasă, care se întâmplă din cauza lipsei de flux de sânge către mușchiul inimii. Lipsa fluxului sanguin poate apărea din cauza multor factori diferiți, dar este de obicei legată de un blocaj în una sau mai multe artere ale inimii. Fără flux sanguin, mușchiul cardiac afectat va începe să moară. Dacă fluxul sanguin nu este restabilit rapid, un atac de cord poate provoca leziuni permanente ale inimii și moartea.

Un atac de cord este o urgență care pune viața în pericol. Dacă bănuiți că dumneavoastră sau cineva cu care sunteți are un atac de cord, sunați la 112. Timpul este esențial în tratarea unui atac de cord, iar o întârziere chiar și de câteva minute poate duce la leziuni permanente ale inimii sau la moarte.

Cum simți un atac de cord?

Când are loc un atac de cord, fluxul de sânge către o parte a inimii se oprește sau este cu mult sub normal, ceea ce provoacă leziuni sau moartea acelei părți a mușchiului inimii. Când o parte a inimii tale nu poate pompa deoarece moare din cauza lipsei de flux sanguin, poate perturba secvența de pompare a întregii inimi. Acest lucru reduce sau chiar oprește fluxul de sânge către restul corpului, ceea ce poate fi mortal dacă nu este corectat rapid.

Care sunt simptomele unui atac de cord?

Atacul de cord poate avea o serie de simptome, dintre care unele sunt mai frecvente decât altele. Bărbații sunt susceptibili de a avea simptome diferite de atac de cord față de femei.

Sponsored links

Semnele pe care corpul tău ți le va trimite înainte de un atac de cord:

Dureri în piept (angină). Aceste dureri pot fi mai puțin intense, poți simți disconfort sau greutate, sau pot fi severe și poțisimți o durere zdrobitoare. Poate începe în piept și se extinde (sau radia) în alte zone, cum ar fi brațul stâng (sau ambele brațe), umăr, gât, maxilar, spate sau în jos spre talie.
Dificultăți de respirație.
Oboseală.
Tulburări de somn (insomnie).
Greață sau disconfort la stomac. Atacul de cord poate fi adesea confundat cu indigestie sau arsuri la stomac.
Palpitații cardiace.
Anxietate sau un sentiment de „pericol”.
Transpiraţie.
Senzație de amețeală, vertij sau leșin.

Simptome de atac de cord la femei

Cercetările medicale din ultimii ani au arătat că femeile sunt mai puțin susceptibile de a avea dureri în piept sau disconfort care se simte ca o indigestie. Este mai probabil să aibă dificultăți de respirație, oboseală și insomnie care au început înainte de atacul de cord. Au, de asemenea, greață și vărsături sau dureri de spate, umeri, gât, brațe sau abdomen.

CAUZE ȘI FACTORI DE RISC

Ce cauzează un atac de cord?

Marea majoritate a atacurilor de cord apar din cauza blocării unuia dintre vasele de sânge care alimentează inima. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea din cauza plăcii, o substanță lipicioasă care se poate acumula în interiorul arterelor (asemănător cu modul în care turnarea grăsimii în chiuveta de bucătărie poate înfunda instalațiile sanitare din casă). Această acumulare se numește ateroscleroză.

Uneori, depozitele de placă în interiorul arterelor coronare (inima) se pot rupe, iar un cheag de sânge se poate bloca acolo unde s-a produs ruptura. Dacă cheagul blochează artera, acest lucru poate priva mușchiul inimii de sânge și poate provoca un atac de cord.

Atacul de cord este posibil fără blocaj, dar acest lucru este rar și reprezintă doar aproximativ 5% din toate atacurile de cord. Acest tip de atac de cord poate apărea din următoarele motive:

Sponsored links

Spasm coronarian.
Afecțiuni medicale rare: Un exemplu în acest sens ar fi orice boală care provoacă îngustarea neobișnuită a vaselor de sânge.
Traumă: Aceasta include rupturi la nivelul arterelor coronare.
Obstrucție care a venit din altă parte a corpului dvs: Un cheag de sânge sau o bulă de aer (embolie) care rămâne prinsă într-o arteră coronară.
Dezechilibru electrolitic.
Tulburări de alimentație: în timp, acestea vă pot afecta inima și în cele din urmă pot duce la un atac de cord.
Takotsubo sau cardiomiopatie de stres.
Arterele coronare anormale (un defect cardiac congenital cu care te-ai născut, unde arterele coronare sunt în poziții diferite decât cele normale în corpul tău. Comprimarea acestora provoacă un atac de cord).

Sponsored links