Cu câteva zile înainte de un accident vascular cerebral, organismul trimite aceste 8 semnale. Recunoașterea lor îți poate salva viața

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune foarte frecventă și se estimează că afectează aproximativ 200.000 de oameni în fiecare an. Pe lângă faptul că poate pune viața în pericol, accidentul vascular cerebral poate provoca daune permanente.

Sponsored links

Această tulburare este declanșată de întreruperea fluxului sanguin într-o zonă a creierului, ceea ce provoacă pierderea unei abilități asociate cu zona afectată a creierului.

Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale: accidente vasculare cerebrale ischemice, cauzate de blocarea vaselor de sânge care împiedică curgerea sângelui către o parte a creierului, și accidentele vasculare cerebrale hemoragice, cauzate de ruperea arterelor și sângerări care rezultă în creier.

Accidentul vascular cerebral se declanșează brusc, dar există simptome care ne pot ajuta să anticipăm apariția acestei afecțiuni și ne pot face să înțelegem din timp că trebuie să căutăm asistență medicală.

Amorțeală și probleme de mișcare

Accidentul vascular cerebral afectează neuronii creierului și, indirect, și modul în care se declanșează mușchii, deoarece aceștia depind de ordinele trimise de sistemul nervos. Acesta este motivul pentru care accidentul vascular cerebral poate provoca o senzație bruscă de slăbiciune și amorțeală în grupuri mari de mușchi, cum ar fi cei dintr-un braț sau un picior.

Sponsored links

Dificultatea în mișcarea acestor părți ale corpului poate fi însoțită de o senzație de furnicături sau de scăderea sensibilității. Accidentul vascular cerebral poate afecta și o parte a feței, care devine paralizată și „relaxată”, ca și cum fibrele musculare s-ar fi oprit.

Gură strâmbă

Aceasta este una dintre cele mai vizibile consecințe ale simptomului anterior. Dacă gura devine strâmbă și aveți dificultăți în a vorbi sau a zâmbi, căutați imediat ajutor.

Probleme bruște de vorbire

Alterările de limbaj pot apărea atât atunci când te exprimi, cât și când încerci să înțelegi ce spun alții. Acest lucru se întâmplă deoarece aceste tipuri de procese de gândire folosesc zone mari ale cortexului cerebral.

Dacă observi că în câteva secunde nu poți rosti cuvinte simple sau că nu poți înțelege bine oamenii care îți vorbesc, poți considera acest lucru ca un semn de avertizare al accidentului vascular cerebral.

Pierderea bruscă a vederii

Problemele bruște de vedere pot afecta unul sau ambii ochi. Deși este un simptom care îți dă un motiv bun să mergi cât mai curând la spital, trebuie avut în vedere că există și alte afecțiuni care nu sunt asociate cu AVC (accidentul vascular cerebral) capabile să declanșeze acest simptom.

Probleme de memorie și orientare

Creierul nostru este plin de grupuri de neuroni asociați cu amintiri. Când o zonă a creierului este deteriorată, poate declanșa o reacție în lanț. Acest lucru provoacă o senzație bruscă de confuzie care este însoțită de dezorientare și pierderea memoriei.

Sponsored links

Pierderea noțiunii de timp

Accidentul vascular cerebral poate avea un impact major asupra nivelului de conștiență, provocând leșin.

Lipotimia este un sindrom care provoacă o senzație de vertij, leșin și oboseală, precum și pierderea noțiunii timpului.

Sponsored links