A petrecut 24 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o

Când a fost eliberat, a primit despăgubiri de aproximativ 6 milioane de dolari. Apoi, fosta lui soție, care a divorțat de el în timp ce era în închisoare, a dat în judecată pentru a obține o parte din despăgubiri.

La mai bine de 25 de ani după ce a fost trimis la închisoare pentru o serie de crime sexuale din Texas pe care nu le-a comis, Steven Phillips a fost eliberat condiționat în 2007. Un an mai târziu, testele ADN i-au dovedit nevinovăția și a fost exonerat. Testele ADN care l-au exonerat pe Phillips l-au implicat și pe un alt bărbat – care ar fi comis cel puțin alte 16 agresiuni sexuale și infracțiuni conexe în timp ce Phillips era încarcerat.

Sponsored links

Crima

În 11 incidente din aprilie și mai 1982, cel puțin 60 de femei de la săli de sport, spa-uri și complexe de apartamente din zona Dallas au fost atacate de un bărbat care le-a forțat, sub amenințarea armei, să se implice în diferite acte sexuale, inclusiv viol, dezbrăcare și mângâiere. Victimele au făcut descrieri similare despre un bărbat cu ochi albaștri izbitori, într-un hanorac gri cu glugă, care și-a acoperit jumătatea inferioară a feței cu o bucată de pânză. Poliția a stabilit că același bărbat a fost responsabil pentru toate cele 11 incidente.

Dovezi biologice de la autor au fost strânse doar într-unul dintre atacuri. În după-amiaza zilei de 14 mai 1982, o femeie din North Dallas se afla acasă cu fiul ei de 2 ani. Bărbatul a intrat în apartament scoțând un paravan de la fereastra dormitorului ei. Având o armă, el i-a cerut femeii să-și ducă fiul într-o altă cameră, apoi a forțat-o să se dezbrace și să-i facă s*x oral. Apoi a violat-o înainte de a părăsi apartamentul.

Ancheta

Victima violului l-a identificat pe Phillips drept atacatorul ei, după ce a văzut mai multe seturi de fotografii. Alte victime l-au identificat, de asemenea, pe Phillips în poze și în rândurile cu persoane; cu toate acestea, poliția a difuzat fotografii cu Phillips în mass-media înainte ca multe dintre aceste victime să facă identificări.

Crime similare au avut loc în acel an în Kansas City. Phillips a fost inclus în listele de fotografii prezentate victimelor în acele atacuri și unul l-a identificat drept autor. Un bărbat pe nume Sidney Goodyear a fost identificat și de victimele din Kansas City și zona Dallas. Identificarea suspectului nu a fost niciodată dezvăluită avocaților apărării, așa cum prevede legea. Un mandat de arestare a fost emis pentru Goodyear în timpul crimelor din Dallas, dar s-a renunțat din motive necunoscute. Phillips nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune în afara zonei Dallas.

Sponsored links

Procesul

Phillips a fost judecat pentru prima dată în august 1982 pentru spargerea apartamentului victimei și viol. În instanță, ea l-a identificat din nou pe Phillips drept bărbatul cu glugă, cu ochi albaștri de neuitat, care a intrat în apartamentul ei și a violat-o. Deși Phillips are ochii verzi și a prezentat un alibi pentru locul unde se afla în timpul crimei, a fost condamnat pentru furt și, într-un al doilea proces, anul următor, condamnat pentru viol. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru aceste două condamnări. Înainte ca un al treilea proces să poată începe, Phillips a pledat vinovat de acuzațiile care decurg din alte cinci incidente în schimbul unei pedepse suplimentare de 10 ani. Deși Phillips a spus că este nevinovat și de aceste acuzații, primele două procese ale sale au dat condamnări cu pedepse lungi și nu a vrut să se confrunte cu procese suplimentare care ar putea duce la zeci de ani de închisoare.

Apeluri post-condamnare și exonerare

Phillips a fost eliberat condiționat în 1996, dar arestat din nou în 1997 pentru că și-a încălcat eliberarea condiționată. Încălcarea eliberării condiționate nu a dus la o nouă condamnare, dar a dus la întoarcerea lui în închisoare pentru crimele din 1982.

Phillips a început să solicite teste ADN post-condamnare în 2002, dar cererile i-au fost respinse. Proiectul Innocence a acceptat cazul lui Phillips în 2006 și, lucrând cu co-consilierul Robert Udashen, a cerut testarea ADN în numele lui Phillips. Craig Watkins a preluat funcția de procuror din Dallas în 2006, iar personalul său a fost de acord să acorde testarea. Rezultatele l-au dovedit pe Phillips nevinovat de viol. Ancheta procurorului a condus la concluzia că Phillips a fost nevinovat de toate acuzațiile pentru care a executat 25 de ani de închisoare. Sidney Goodyear murise în închisoare în 1998, după ce a fost condamnat pentru infracțiuni similare. ADN-ul păstrat de la autopsia lui Goodyear s-a potrivit cu ADN-ul de la locul crimei de la Dallas.

Phillips fusese eliberat condiționat în 2007 înainte ca rezultatele testelor ADN să fie cunoscute. Pe baza acestor rezultate, el a fost scutit de toate acuzațiile de către instanța de fond în august 2008. La 1 octombrie 2008, exonerarea sa a devenit oficială printr-un mandat de habeas corpus de la Curtea de Apel Penală din Texas. Phillips a ispășit 24 de ani de închisoare.

Adevăratul făptuitor, Sidney Alvin Goodyear, fusese condamnat pentru cel puțin 16 alte agresiuni sexuale și infracțiuni conexe în mai multe state, în timp ce Phillips era încarcerat pentru atacurile lui Goodyear în Dallas. În 2011, Phillips a primit  aproximativ 6 milioane de la statul Texas.

Sponsored links