8 Semne de avertizare timpurie ale cancerului pulmonar pe care ar trebui să le cunoașteți

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer atât la bărbați, cât și la femei. Societatea Americană de Cancer prevede că până la sfârșitul anului 2016 vor fi diagnosticate în jur de 224.390 de cazuri noi de cancer pulmonar și vor exista aproximativ 158.080 de decese din cauza acestei boli. Bărbații au o șansă de 1 din 14 de a dezvolta cancer pulmonar, în timp ce riscul unei femei este de 1 din 17. În timp ce fumatul crește foarte mult riscul de a dezvolta acest tip de cancer, aceste statistici includ atât fumătorii, cât și nefumătorii.

Sponsored links

Cancerul pulmonar ar trebui să fie întotdeauna considerat extrem de grav. În unele cazuri, poate fi fatal. Însă, cunoașterea semnelor și simptomelor este vitală pentru a îl depista suficient de devreme pentru a fi tratat.

Iată 8 semne de avertizare timpurie ale cancerului pulmonar pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată:

1. O tuse care nu se va domoli

Tusea este de obicei asociată cu o răceală sau o infecție respiratorie. Aceste boli dispar de obicei într-o săptămână sau două. O tuse persistentă care nu va dispărea poate fi un semn de cancer pulmonar, mai ales dacă tusea continuă să se agraveze. Cu toate acestea, ar putea fi un semn al altor boli, unele nu la fel de grave ca și cancerul, însă ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Nu ar trebui să ignori niciodată la o tuse care nu se calmează. De fapt, infecțiile pulmonare frecvente, cum ar fi bronșita sau pneumonia, pot fi un semn al cancerului pulmonar.

2. Modificări ale tusei

Dacă tușiți mai des și tusea este mai profundă sau are un sunet răgușit, este timpul să vizitați un medic. Alte simptome de tuse care pot fi asociate cu cancerul pulmonar sunt tusea cu sânge sau tusea cu mai mult mucus decât de obicei. Rețineți că, așa cum s-a menționat mai sus, o tuse severă nu este neapărat un indiciu al cancerului. Aceasta include orice modificări minore ale tusei. Mergeți oricum la medic, deoarece ar putea fi ceva la fel de grav în joc. Acest lucru este valabil mai ales dacă tușiți cu sânge.

3. Dificultate de respirație

Dacă cancerul pulmonar blochează sau îngustează căile respiratorii sau dacă lichidul dintr-o tumoare pulmonară începe să se acumuleze în piept, veți simți dificultăți de respirație. Acest lucru se poate manifesta făcând cele mai simple activități zilnice normale. De exemplu, dacă deveniți obosit atunci când cărați doar o sacoșă cu cumpărături, mers pe jos pe distanțe scurte sau îndeplinind sarcini normale casnice, mergeți la medic. S-ar putea să nu fie vorba despre ceva grav, dar cel mai bine este să fii consultat de un medic.

Sponsored links

4. Dureri toracice

Cei mai mulți dintre noi se confruntă cu uzura zilnică care duce la dureri. Ca atare, poate fi ușor să ignori acest set special de simptome. Însă, cancerul la plămâni poate duce la dureri în piept, umeri sau spate. Indiferent dacă durerea este ascuțită și constantă sau surdă și continuă, asigurați-vă că îi spuneți imediat medicului dumneavoastră. Durerea în piept poate indica multe probleme de sănătate, totuși – cancerul este doar una dintre ele.

Este posibil să observați, de asemenea, dureri în piept care se agravează atunci când respirați, fie în interior, fie în exterior. Acesta poate fi un semn al cancerului pulmonar. Însă, poate fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni mult mai puțin severe, cum ar fi pleurezia, care este o inflamație a plămânilor. Asigurați-vă că mergeți la medic în orice caz.

5. Respirația șuierătoare

Când căile respiratorii devin blocate, restrânse sau inflamate, veți observa un sunet șuierător în timpul respirației. Respirația șuierătoare poate fi, de asemenea, un semn de astm sau alergii, dar cel mai bine este să mergi la medic. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ați avut niciodată alergii sau nu ați fost niciodată diagnosticat cu astm.

6. Voce răgușită

Dacă începeți să observați o schimbare a vocii – un ton mai profund, mai răgușit- programați-vă la un medic. Raguseala poate fi cauzată de o răceală, dar dacă acest simptom este persistent, poate fi legat de cancer. În plus, este posibil să observați ganglioni limfatici umflați. Deși aceasta poate însoți o răceală sau o altă boală mai puțin severă, poate fi, de asemenea, un semn de cancer pulmonar.

7. Pierdere în greutate inexplicabilă

Majoritatea dintre noi câștigăm și pierdem Kg, dar o scădere în greutate inexplicabilă de zece kilograme sau mai mult poate fi asociată cu probleme de sănătate, inclusiv cancerul pulmonar. Celulele canceroase pot consuma energie în organism și chiar pot schimba modul în care organismul folosește hrana pentru energie. Dacă nu ai făcut nimic pentru a pierde în greutate și ai scăpat de o cantitate semnificativă, ar putea fi o problemă.

Este posibil să observați și o schimbare inexplicabilă a poftei de mâncare, sub forma unei pierderi a apetitului. Slăbiciunea și/sau oboseala extremă pot însoți acest simptom.

Sponsored links

8. Dureri osoase

Cancerul la plămâni poate să nu prezinte multe simptome până când nu s-a răspândit. Cancerul care s-a răspândit la oase poate produce dureri în spate sau în alte zone ale corpului. Se poate agrava și noaptea. După cum am menționat mai sus, acest tip de cancer poate provoca dureri de spate sau de piept. În plus, cancerul pulmonar are o legătură cu durerea de umăr, braț sau gât. Un lucru este să simți dureri ușoare în aceste zone – ceea ce este normal pentru aproape toată lumea. Dacă te confrunți cu ceva mai mult decât dureri minore, totuși, este timpul să mergi la medic.

Sponsored links