10 Lucruri pe care fiecare copil ar trebui să le audă de la părinți pentru a-și întări stima de sine

Orice părinte își dorești ca în viitor copilul său să devină un adult puternic, responsabil, fericit și să aibă succes. Copilăria este momentul perfect de a-i încuraja și a le forma un caracter puternic, astfel încât să reușească în viitor tot ce își propun.

Sponsored links

Întărindu-i copilului tău stima de sine și învățându-și cum să-și controleze emoțiile îl vei pregăti pentru a fi un adult de succes.

Noi am strâns cele mai puternice fraze care îi vor crește copilului tău stima de sine și le poți utiliza în fiecare zi pentru copiii tăi

1. „Poți conta pe mine” sau „Sunt aici să te ajut”

Ori de câte ori vezi că micuții tăi se îndoiesc de ei înșiși sau vor să facă ceva, dar par că nu au curajul să o facă — fie pentru că nu știu cum să o facă, fie pentru că le este frică — amintește-le că tu ești acolo pentru ei. Spune-le că pot conta pe tine și că au sprijinul tău și ajutorul tău dacă este nevoie. Doar să știe că ești acolo pentru ei îi va încuraja să încerce și s-ar putea să reușească, chiar dacă nu trebuie să-i ajuți.

Sponsored links

De aceea este extrem de important ca copiii să simtă că pot conta pe părinții lor ori de câte ori au o problemă. Acest tip de frază, pe lângă întărirea legăturii și a încrederii dintre părinți și copii, le va oferi copiilor multă siguranță și încredere în sine. Aceste fraze îi vor ajuta să evite frica, știind că, dacă se întâmplă „ceva rău”, mama și tata vor fi acolo pentru a-i proteja sau pentru a-i ajuta.

Învățând și exersând aceste atitudini încă din copilărie, creșterea și dezvoltarea lor vor fi mai ușoare, mai ales mai târziu în viață, când vor începe să facă față unor situații mai serioase.

2. „Spune-mi” sau „ascult”

Această propoziție este strâns legată de cea anterioară, nu putem spune „Sunt aici pentru tine” dacă, mai târziu, când vor să ne spună ceva, nu avem timp să ascultăm. Asta trimite un mesaj complet opus: „Nu sunt aici”, „Nu am timp pentru tine”. Momentul în care copilul tău vrea să împartă ceva cu tine este cel mai bun moment pentru a-i arăta că ești cu adevărat acolo.

Opreste-te din ceea ce faci, pentru tine vor fi doar câteva minute, dar pentru copiii tăi, va însemna că îți pasă și că pot conta pe tine. Ascultă cu atenție, nu lua în glumă ce îți spune copilul tău și nu reduce importanța a ceea ce spune. Dacă a vrut să îți împărtășească ceva, este pentru că este important pentru ei. Nu-l întrerupeți. Dacă vrei să-ți dai cu părerea sau să adaugi ceva, așteaptă până termină ce are de spus.

Ce poți face este să arăți interes și entuziasm atunci când îți spune ceva: „Serios?”, „Wow”, „Uimitor”, copiilor le place asta. Aceasta este o modalitate ideală de a începe să construiți o bună comunicare cu copiii dvs. și de a le întări încrederea în dvs. Apoi, pe măsură ce cresc, vor dori să continue să îți spună ce gândește și ce i se întâmplă.

Sponsored links

3. „Te iubesc foarte mult” sau pur și simplu „Te iubesc”

Îi plătim meditații, îl înscriem la diverse cursuri, îl ajutăm să își urmeze pasiunile, ne asigurăm că muncim din răsputeri pentru a le asigura tot confortul, dar pe lângă aceste acțiuni care demonstrează că îți iubești copilul, el are nevoie și să audă acest lucru.

Așadar,  nu uita să-i spui copilului tău că îl iubești.

A-i spune copilului tău te iubesc are următoarele beneficii:

  • Întărește legătura dintre tine și copil îmbunătățește comunicarea în familie.
  • Le oferă copiilor încredere și liniște sufletească, deoarece se simt iubiți.
  • Le întărește stima de sine și îi ajută să se iubească și să se accepte așa cum sunt.
  • Le permite să crească fericiți, transmițând și oferind acea fericire.
  • Le întărește inteligența emoțională și relația cu sentimentele lor.
  • Copiii care se simt iubiți sunt pozitivi și optimiști.
  • Ei arată politețe și respect față de ceilalți.
    Așa că, ori de câte ori poți, profită de ocazie pentru a le spune copiilor tăi cât de mult îi iubești printre îmbrățișări și săruturi.

4. „Mă ierți?”

Sponsored links

Ca ființe umane imperfecte, toți facem greșeli, inclusiv mama și tata. Și ce modalitate mai bună de a-i învăța pe copiii noștri să accepte și să-și asume responsabilitatea pentru greșelile lor decât să fii un exemplu? Când vor vedea că noi, supereroii lor preferați, ne lăsăm egoul deoparte și ne cerem iertare, își vor da seama cât de important este să facă și ei acest lucru

De multe ori, nu numai că nu cerem iertare, dar ne obligăm copiii să o facă. În aceste cazuri, le transmitem copiilor un mesaj foarte confuz. În loc să stimuleze empatia pentru ceilalți, forțându-i să facă ceva ce nu vor să facă, ei simt că îi victimizăm, determinându-i să-și concentreze atenția pe disconfortul lor personal și nu pe cel al victimei reale.

Prin urmare, ori de câte ori crezi că ai făcut o greșeală — ridicând tonul prea sus, aplicând o pedeapsă nemeritată sau fiind nedrept în orice aspect cu copiii tăi — oferă-le scuze sincere, adaptate vârstei lor. Explicați unde ați greșit, cum vă simțiți în legătura cu asta și ce ați învățat din acea experiență, astfel încât copiii dvs. să o înțeleagă și să o aplice și ei.

5. „Cred în tine” sau „Am încredere în tine”

Când suntem mici, știind că mama și tata au încredere și cred în noi ne face să ne simțim, ca prin farmec, atotputernici pentru că ei știu totul. Și chiar dacă ceea ce vrem să facem nu merge bine de prima dată, a continua să contăm pe încrederea lor ne ajută să nu fim frustrați și să încercăm din nou.

Sponsored links

Nu este o chestiune de a minți copiii și de a le spune tot timpul că avem încredere în ei să facă orice este nevoie, știind că în anumite ocazii nu vor putea cu adevărat să o facă. Poate pentru că sarcina nu este adaptată vârstei lor, nu sunt încă pregătiți sau pur și simplu este imposibil (cum ar fi a zbura sau mișcarea obiectelor cu mintea, printre alte fantezii ale copiilor). Încrederea noastră trebuie să fie reală și justificată.

Având încredere în ei, îi vei ajuta să-și dezvolte încrederea în sine. Vor crede că pot (care este primul pas în a putea), nu vor renunța ușor și vor căuta alternative și soluții care să-i apropie de obiectivele lor pentru că sunt siguri de ei înșiși și au încredere că le vor atinge.

6. „Te înțeleg” sau „Înțeleg cum te simți”

Această frază reflectă empatia și o conexiune cu sentimentele copiilor noștri și le arată clar că ei pot conta pe înțelegerea și sprijinul nostru. Atât pentru copii, cât și pentru adulți, știind că cineva ne înțelege ne face să ne simțim sprijiniți și mai calmi.

Când copiii simt că nu sunt înțeleși, devin frustrați, iar această frustrare îi poate determina să dezvolte sentimente foarte negative care duc la un comportament inadecvat sau agresiv, accese de furie nejustificate, plâns necontrolat și țipete, printre altele. Acesta este modul lor de a-și exprima cu disperare toată neînțelegerea pe care o adăpostesc înăuntru.

Sponsored links

Un simplu și sincer „te înțeleg” la momentul potrivit poate face toată diferența. Putem da și mai multă putere acestei fraze împărtășind un moment în care am trăit o situație similară sau am simțit la fel ca ei. Astfel ei vor vedea că nu totul este întotdeauna perfect și că lucruri bune și rele se întâmplă tuturor, inclusiv mamei și tatălui.

7. „Plângi dacă simți că e nevoie să plângi.”

Plânsul este un proces complet natural pe care atât copiii, cât și adulții îl experimentează în anumite situații. Nu alegi să faci asta, pur și simplu se întâmplă și nu este pentru totdeauna. De îndată ce începem să ne simțim ușurați, încetăm să plângem. A le cere copiilor să nu plângă înseamnă să le ceri să-și reprime emoțiile și astfel nu vor învăța niciodată să le gestioneze.

Expresii la fel de comune precum „fii curajos”, „bărbații nu plâng”, „în regulă”, chiar dacă sunt rostite cu toate intențiile bune de a alina durerea micuților noștri, au un efect foarte negativ. Pentru început, primele 2 afirmații sunt minciuni: atât oamenii curajoși, cât și bărbații plâng, iar asta nu-i face mai puțin curajoși sau mai puțin bărbați. De asemenea, da, ceva se întâmplă, pentru că dacă nu s-ar întâmpla nimic, copilul nu ar plânge. A pretinde că „nimic nu se întâmplă” atunci când simt contrariul înseamnă a le minimiza sentimentele.

Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-i lași să se elibereze, să-l asculți și să-i oferi sprijinul, căutând mereu să-l ajuți să înțeleagă ceea ce simte într-un mod sănătos și constructiv. Emoțiile și sentimentele – atât pozitive, cât și negative – vor face cu siguranță parte din viața sa de zi cu zi pentru tot restul vieții.

Sponsored links

8. „Sunt mândru de tine”

Aceasta este o altă frază puternică pe care părinții ar trebui să o folosească des cu copiii lor, dar cu conștientizare și atunci când situația o justifică, pentru a lăuda momentele de efort și de auto-îmbunătățire ale copilului. Nu vă concentrați pe rezultatul pe care l-au obținut, ci pe munca pe care au făcut-o pentru a-l atinge, pe procesul prin care au trecut, pe obstacolele pe care le-au depășit și pe faptul că nu au renunțat. Acestea sunt atitudinile care ar trebui lăudate dincolo de rezultatul pe care l-au obținut.

Este ușor și normal să arătăm mândria pe care o simțim pentru copiii noștri în fața terților: „Fiul meu deja merge”, „Fiica mea a fost aleasă șefa clasei”, „Fiul meu a luat examenul cu note foarte bune”. Realizările lor – oricât de mici sau mari ar fi ele – ne fac atât de fericiți încât vrem să le împărtășim lumii. Dar nu trebuie să uităm că cel mai important lucru este să le împărtășim copiilor, astfel încât ei să știe cât de mândri suntem de ei.

Ca în aproape orice, prea mult bine poate ajunge, de asemenea, prin a fi rău, iar lauda nu este diferită. Laudele ar trebui să fie întotdeauna justificate și oferite la momentele potrivite, oferindu-le astfel copiilor tăi mai multă încredere în sine și întărindu-le în mod pozitiv stima de sine. Cu toate acestea, prea multe laude fără un motiv real îl pot determina pe copilul tău să devină arogant și să se comporte bine doar pentru a obține o recompensă.

9. „Părerea ta este importantă pentru mine.”

Este clar că ne dorim întotdeauna ce e mai bun pentru copiii noștri, chiar dacă de multe ori nu înțeleg asta sau nu le place. Asta nu înseamnă că „trebuie să facă ceea ce spunem noi” și că nu îi lăsăm să aibă un cuvânt de spus sau nu le ascultăm punctul de vedere. Includerea opiniei micuților noștri în anumite decizii de familie le întărește stima de sine și îi face să se simtă fericiți și parte activă a familiei.

Viața lor adultă se va baza pe luarea deciziilor, așa că este important ca ei să înceapă să dezvolte această abilitate încă de la o vârstă fragedă. Dacă mama ne spune constant ce ar trebui să facem – fără să ne lase să ne gândim la asta sau să avem un cuvânt de spus – în ziua în care mama va fi plecată, nu vom ști ce să facem. Așa că ori de câte ori aveți ocazia, cereți părerea copiilor voștri. De exemplu, întreabă-i despre ce să faceți în weekend, sau ce film să vadeți, printre alte situații similare.

Pe lângă faptul că îl ascultăm cu atenție, îl putem invita să-și argumenteze punctul de vedere și să explice de ce crede că este lucrul acela bine de făcut. Lăsându-i să-și împărtășească opiniile nu va fi benefic doar pentru ei, ci și pentru părinți, deoarece le va oferi o mulțime de informații despre personalitatea lor.

10. „Mulțumesc foarte mult.”

După cum se spune, „fii recunoscător pentru micile binecuvântări” și ce modalitate mai bună de a-ți învăța copilul să aprecieze acțiunile altora și să fie recunoscător pentru ele decât să conduci prin exemplu? Nu ne referim la tipicul „mulțumesc” politicos. Depășește cu mult bunele maniere și politețe. Cu alte cuvinte, ceea ce înseamnă „mulțumesc foarte mult” este: știu ce ai făcut, vreau să știi că apreciez și că m-a făcut fericit. Există multe ocazii în care putem arăta recunoștință copiilor noștri:

Zilnic: avem un număr infinit de motive pentru care să le mulțumim copiilor noștri: orice fel de ajutor pe care ni-l oferă —cum ar fi așezarea mesei sau faptul că au dus gunoiului—chiar dacă acel ceva este responsabilitatea lor, cum ar fi curățenia în camera lor.
Pentru răbdarea lor: de multe ori, chiar dacă nu observăm, cei mici fac eforturi cu adevărat mari să aibă răbdare în momentele în care se plictisesc, de exemplu, la supermarket, așteaptă la bancă, sau când ești în trafic. Ar prefera să se joace, dar sunt acolo, așteaptă și ar fi un gest frumos din partea noastră să le mulțumim.
Pe lângă motivele enumerate mai sus, știm că copilul tău este lumina ochilor tăi, care aduce bucurie și culoare în viața ta, care îți aduce zâmbetul pe buze chiar și în cele mai rele momente, motivul tău principal de mândrie și fericire și toate acestea merită, de asemenea, un mare „mulțumesc”.

Pe care dintre aceste expresii le folosești cel mai des cu copiii tăi? Cum le întăriți stima de sine?

Sponsored links